Vragen aan met Mendistrict West?
Menbestuur District West
© 2017   Mendistrict West

- Kampioenschappen       
- Alg. Ledenvergadering           
Sponsoren
Hiernaast staat nu een afbeelding. Hier kan uw sponsorlogo komen te staan. Wanneer u de Mensport een warm hart toedraagt en ook nog duidelijk als bedrijf reclame wilt maken dan kunt u zich melden bij het secretariaat van het Mendistrict.
(secretariaat@mendistrictwest.nl)
Nieuws: Uitslagen en verslag Districtskampioenschappen indoor mennen dressuur: kijk op de pagina Districtskampioenschappen Indoor Dressuur     Nieuws: Bestuurslid jeugd Bram Chardon onttroont Boyd Exell als wereldkampioen!!        Nieuws: Nieuwe proeven Dressuur voor klasse Z (1span) vanaf 1 april a.s.    Nieuws: Algemeen wedstrijdreglement en Disciplinereglement Mennen gewijzigd per 1 april 2019!!!     Nieuws: Voorjaarsvergadering ALV op 21 maart 2019 te Lexmond.
MINIMARATHON
Een minimarathon is een combinatie van een vaardigheidswedstrijd en een marathon.
Het parcours wordt opgezet door middel van genummerde oranje kegels met ballen er op.
Naast deze kegels staan er ook maximaal 3 marathonachtige hindernissen in; hindernissen zoals je ze tegen kunt komen bij een marathon.
Deze hindernissen hebben, net als in de marathon, meerdere poorten die in de juiste volgorde genomen moeten worden.

Bij een minimarathon wordt doorgaans twee keer een parcours gereden waarvan de tijd en de strafpunten bij elkaar opgeteld worden. Alle fouten in de minimarathon worden omgerekend naar strafseconden. De gereden tijd en de (eventuele extra strafseconden voor afrijden van een bal, herstelde parcoursfout etc.) vormen uiteindelijk de eindtijd.
Winnaar per rubriek is degen die de minste tijd uiteindelijk heeft gedaan over beide parcoursen tezamen.

Soms wordt er in plaats van direct een klassement op te maken, eerst nog een finale gereden.
De beste menners van iedere rubriek mogen dan terug komen en er wordt met een schone lei gestart.
Deze finales zijn vaak erg spannend en trekken veel publiek.

Bij de minimarathons wordt er niet in verschillende klassen gestart.
Wel worden de verschillende rubrieken aangehouden zoals ook bij alle andere wedstrijdonderdelen, te weten:

enkelspan pony enkelspan paard
tweespan pony tweespan paard
vierspan pony vierspan paard
tandem pony tandem paard

Het parcours mag aan een maximale oppervlakte hebben van 5000 vierkante meter. Tussen de 2000 en 5000 vierkante meter mogen er maximaal die marathonachtige hindernissen opgenomen zijn en mogen er maximaal 20 enkelvoudige hindernissen (poorten) aanwezig zijn.

Het parcours van een Minimarathon wordt gebouwd door een gekwalificeerde parcoursbouwer. Tijdens de wedstrijd zien minimaal 3 gekwalificeerde juryleden toe op het verloop van de wedstrijd.

Omdat het een combinatie van Marathon en Vaardigheid is wordt van de deelnemer in de Minimarathon doorgaans goede stuurmanskunst verwacht. Door de jury wordt streng toegezien op het gebruik van de zweep. Veelvuldig gebruik van de zweep zal kunnen leiden tot uitsluiting of zelfs diskwalificatie wegens wreedheid.

Het is de kunst te zorgen dat paard en menner samen kunnen genieten van de wedstrijd.
Iets waar het in de hele wedstrijdsport om draait.